top of page
Görkem Yıldırım.jpg

Görkem Yıldırım DÜZEN

11.12.2020

"BEN" DEĞERİ TİRYAKİLİĞİ

"Duygusal Gerilimle Baş Edebilme"

     Prof. Dr. A. Kadir Özer tarafından yazılan “BEN” Değeri Tiryakiliği kitabı duygusal gerilimler ile baş edebilme yöntemlerini merak eden, psikoloji, psikoterapi alanlarına ilgi duyan okurlara hitap eden bir kitap. Yazar kitabında, psikoterapi alanındaki birikimlerini paylaşmak için uygulamalar içeren ve danışanların yaşamlarından kesitlerin de yer aldığı akıcı bir içerik hazırlamış. Yazarın Aura Kitap’tan çıkan diğer kitaplarını da psikoloji ve kişisel gelişim alanına ilgi duyan okurlara tavsiye ediyorum.
   

    Yazar ben değeri tiryakiliğini “bireylerin yaşamlarını sıkıntı, rahatsızlık ve bunalımla sürdürmelerine sebep olan, yaygın ve öğrenilmiş, gerçekçi olmayan bir inanç türü,” olarak açıklar. “BEN değerine inanmanın ürünleri ise kaygı, öfke ve çöküntü (depresyon)dur. Ben değeri tiryakiliğini toptancı bir anlayışla davranışın iyiliğinden veya kötülüğünden hareketle kişinin kendisini veya karşısındakini tamamen “iyi”  veya tamamen “kötü” olarak değerlendirmesidir.” Örneğin bu durum topluluğa sunum yapan bir kişinin yaptığı sunumun bir kere başarısız olması durumunda kendisini tamamen yetersiz hissetmesine sebep olmaktadır. Hâlbuki başarısız olan “ben” değil, “ben”in bir parçası ya da sunumudur. Yani kendinizi büyük bir “ben” olarak değil de küçük “ben”lerden oluşan bir bütün olarak düşünmeyi önerir.


    Yazarın ben değeri tiryakiliğinin belirtileri olarak kaleme aldığı mantık dışı düşünceler aslında ilk olarak 1955 yılında Albert Ellis tarafından ortaya konmuştur. Ellis’e göre, “duygusal rahatsızlıklar ve nevrozlar aslında mantık dışı düşünceler olup bu düşünce ve davranışları mantıklı hale getirerek bu rahatsızlıklar çözülebilir. Mantıksız düşüncelere neden olan alışkanlıklar filtreleme, aşırı genelleme, etiketleme,  zihin okuma, facialaştırma, kontrol yanılgısı, - meli , -malı ‘lamak, değiştirme yanılgısı, suçlama, fedakârlık seferberliği olarak sayılabilir. ”


   Bu mantık dışı düşüncelere küçük örnekler verecek olursak: kutuplaşmış düşünceye sahip insanlar için her şey ya siyah ya da beyazdır; insanlar ya mutlu ya mutsuzdur. Fedakârlık seferberliğinde başkaları incinmesin diye onların isteklerini kendi isteklerinizden önde tutmak gerektiği inancına sahipsinizdir. Bir şeyi – meli, - malı’lamak da süpermen sendromudur ve her şeyi iyi yapmanız, mükemmel olmanız gerektiği fikrine sahipsinizdir. Kitapta bu aksak düşüncelere ait bol bol örnekler de göreceksiniz.


    Hepimizin hayatında mantık dışı düşünceleri olmuştur. Bunları fark edemesek de bu kitapta yapılan uygulama ve örneklerle aslında hangi ben değeri tiryakiliği belirtileri bizde de var bunları tespit etmemiz mümkün. Tespitten ve kabulden sonra ise bu sorunu nasıl çözebileceğimizin cevabını da ayrıca kitapta buluyoruz.  

  • Instagram - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
WhatsApp Image 2020-12-11 at 15.07.36.jp
suluboya Şekli

    Günümüzde iletişimin yüz yüzeliğinin azalması ve sosyal medya kullanımının artması sebebiyle kişiler arası ilişkilerde duygusal gerilimlerin arttığını gözlemliyoruz. Tanıdığımız ya da tanımadığımız pek çok kişi hakkında fikir yürütüyoruz. Hem kendimizi hem de ötekini toptancı bir “BEN  ”değeri oluşturarak yargılıyoruz, değer biçiyoruz.


     Pandemi döneminde ise tüm dünyada yaşanan panik, korku ve endişe duygusal gerilimlerle baş etmemizi zorlaştırdı. Bu dönemde yaşlı insanlar daha çok desteğe ihtiyaç duyarken çocuklu ailelerde anne babalar ise hem öğretmen hem ebeveyn rolünü omuzlarında taşımak zorunda kaldılar. Bu uzun soluklu süreçte korku ve kaygılarla başa çıkabilmemiz için kendimize dönüp duygu ve düşüncelerimizin davranışlarımızı nasıl etkilediğini öğrenmeye ihtiyacımız var.


    Yazarın da söylediği gibi yaşam boyu birçok eğitimden geçerken yaşam sorunlarıyla baş etme yeteneğimizi geliştirecek bir eğitim almıyoruz. Gelin bu kitapla birlikte kendimize ve çevremize bakış açımızı değiştirelim. Duygusal sıkıntılarımızın temelinde yatan inanç ve düşüncelerimizi öğrenmek ve bunları değiştirmek için bir adım atalım.
   

  • Instagram - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
bottom of page