top of page

YAZARLAR SÖYLEŞİYOR:
Neslihan Ekim ile "Metamodernizm ve Tiyatro"yu konuştuk.

PHOTO-2023-06-23-11-46-51photoAid-removed-background_edited_edited.png

Filtresiz Kitap etiketiyle yakın zamanda ilk kitabı yayımlanan

tiyatrocu Neslihan Ekim, "Yazarlar Söyleşiyor"a konuk olarak,

Hasan Hüseyin Ülker'in sorularını yanıtladı.

Gelenek olduğu üzere öncelikle sizi tanımak isteriz. Neslihan Ekim kimdir neler yapar?

Tiyatrocuyum. Mesleki hayatım Müjdat Gezen Tiyatro’sunda oyun asistanlığı yaparak başladı. Daha sonra Kadir Has Üniversitesi oyunculuk bölümünü kazandım fakat Ferhan Şensoy’un nöbetçi tiyatro sınavı ve Yıldız Kenter’in Akademi Kenter seçmelerini aynı anda kazanıncada üniversiteyi yarıda bıraktım. Ertesi yıl Ortaoyuncular’ın kadrosuna alınmamla birlikte profosyonel tiyatro hayatım başlamış oldu. İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturgi bölümünü yetenek sınavıyla kazanmamla birlikte akademik anlamda da mesleğimde ilerleme sağladım. Toplamda on yedi yıl olmuş... Oynuyorum, yazıyorum, araştırıyorum. Pek çok öğrenci de yetiştirdim. 

İlk kitabınız Metamodernizm ve Tiyatro okuruyla buluştu. Kitabınızın konusundan ve oluşum sürecinde bahseder misiniz?  

IMG_7775.jpg

Kitabın oluşum süreci aslında bu konuda Türkçe yazılı kaynak sıkıntısı. Metamodernizm 2000’li yıllarda başlayan bir sanat akımı. Sanatçılar günceli sürekli takip etmesini bir gereklilik olarak görüyorum, bu yüzden yazdım.

Kitaba yönelik çalışmanız nasıl oldu? Bu konu üzerinde nasıl bir araştırma izlediniz?

2016 yılından bu yana metamodernist sanatçıların olduğu bir topluluğun içindeyim. Forumlarda bu alandaki tartışmaları keyifle takip ediyorum. Tartışılan, tam şeklini almamış bir sanat akımına tanıklık etmek çok heyecan verici. Kitabı yazım sürecinde hem bu tartışmalardan hem de konu ile ilgili yabancı kaynaklardan yararlanarak Türkiye Tiyatrosu için bir bağlam oluşturmaya çalıştım. Yaklaşık bir buçuk  yıl boyunca sadece okumalar yapıp notlar çıkardım. Kitabın yazım suresi de bunların derlenip toplanmasıyla birlikte iki ay sürdü. Her gün sekiz saat mesai yaptım.

Genelde kitap yayınlama süreci biraz zorlu bir süreç oluyor.  Kitap yazmaya nasıl karar verdiniz? 

Çoook :) Kitabı bitirdikten sonra neredeyse tüm yayınevlerine e-posta gönderdim. Geri dönüş olmadı. Ya kâğıt sıkıntısı var dediler ya da para talep edenler oldu. Sonra Filtresiz Kitap yayımlayacağını söyledi ve kitap okuyucularıyla buluştu. 

Yeni çalışmalarımız olacak mı? İleride yeni bir kitap konusunda planlarınız nelerdir?

Bilgisayarımda iki roman, üç öykü kitabı çıkacak kadar yazı var. Haldun Taner’in Ferhan Şensoy’a bir miras olarak her gün en az yirmi sayfa yazacaksın meselesini uygulamaya özen gösteriyorum. Her gün yirmi sayfa, tek mesleğim yazarlık olmadığı için çok ciddi bir mesai fakat her gün mutlaka bir iki sayfa dahi olsa yazarım. Yazılanların kitap olması için derlenip toplanması bambaşka bir mesai... Umarım onlara da sıra gelir.

PHOTO-2023-06-23-11-46-51 - Kopya (2)_edited.jpg

Hangi kitapları ve yazarları okursunuz? Okurlarımıza okuma önerisi olarak hangi kitapları önerirsiniz? 

Değişiyor... Lise yıllarımda roman okumayı çok severdim. Dünya Klasiklerini o yıllarda bitirmiştim. Sonra bol bol tiyatro oyunları okudum, mesleki açlık ve merakla... Biraz olgunlaşınca yaşamı ve kendimi sorgulamanın bir sonucu olarak felsefe ve sosyoloji kitaplarına daldım. Akademik hayatımla birlikte kuramsal okumalar dönemim başladı. Şu sıralar yerli yazarlara daha çok ilgim var. Oğuz Atay’ı yeni okumaya başladım mesela (ne yazık ki) Aforizma olan cümleler ve yazarlarına anlamsızca tepkiliydim. Kimsenin bilmediği, az okunan yazarları merak ederdim.  Bu nedenle bakış açım sürekli değişiyor. Okumayı çocukluğumdan beri çok sevdiğim tek yazar Aziz Nesin. Aynı öyküsü, aynı oyunu her yaşta bambaşka şeyler katıyor bana. Bu kadar basit bir dil kullanarak, çok fazla anlam katmanı olan en değerli yazarımız olduğunu düşünüyorum.

Son olarak metamodernizm ve günümüze dair ne söylemek istersiniz?

Metamodernizm eğer tam anlaşılırsa günümüz sanatçıları için muhteşem bir üretim alanı olacaktır. Toplumsal olarak çok fazla travmamız var. Kültürel duyarlılığımız ile yaratacağımız üretimlerin gerçek anlamda sanatsal bir aydınlanma ve anahtar olduğunu düşünüyorum. 

IMG-20230623-WA0010photoAid-removed-background_edited.png

Neslihan Ekim, Metamodernizm ve Tiyatro, Filtresiz Kitap, 2023

Söyleşi: Hasan Hüseyin Ülker

  • Instagram - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
bottom of page