top of page
özlem özağaç.jpg

Özlem ÖZAÄžAÇ

03.06.2023

BÄ°R AÄžACA VE TÜM GÜZELLERE YAZILANDIR

Yeşil Yansıma
servi nine.jpeg
  • Instagram - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

"Dün varlığını, bugün yokluÄŸunu"


     “Bilmezler faniler onları nelerin beklediÄŸini, nerelerden eksilip nerelerden çoÄŸalacaklarını, kimlerle imtihan olup kimlerin elinden tutacaklarını...”


       Uzun zamandır roman okumuyordum. “BeÅŸerbazın Marifeti” kitaplığımda olmasına raÄŸmen okumamış ve henüz Arlin Çiçekçi’nin kalemi ile tanışmamıştım. Sosyal medyada ve takip ettiÄŸim edebiyat sitelerinde “Servi Nine ve Üç Güzeller” in 2023 Duygu Asena Roman Ödülü aldığını gördüm. Yeni kitap almamak için paylaşımları bir süre görmezden geldim ancak sonunda dayanamadım ve kitabı aldım.


      Önce Arlin Çiçekçi’nin özgeçmiÅŸini okudum. Bu bölüm bana dili ve anlatımını fısıldadı. Kitabın adı, iki kapağın arasında modern bir masal okuyacağımızı söylüyor bu yüzden konu beni ÅŸaşırtmadı. Arlin Çiçekçi’nin kaleminde beni büyüleyen ÅŸey hikâyenin kurgusu oldu. Bir masal uydurulur, kurgunun her adımı takip edilir, ikilikler, üçlemeler kullanılır, mekân, kiÅŸi tasviri yapılır ama bir bütün olarak bir hikâye nasıl bu kadar boÅŸluksuz ve tutarlı yazılır? Kitabı okurken bu sorular peÅŸimi bırakmadı. Her sayfada bir önceki sayfanın izini sürdüm. Her bölüm bir öncekinden aldığı emaneti kendinden emin bir ÅŸekilde bir sonrakine devretti.

 
      Hikâyenin kahramanı Servi Nine deÄŸil mi, anlatıcı kim, masalda mı yoksa gerçek dünya diye bildiÄŸimiz bir yerde miyiz? Üç güzeller kimler? Sorular etrafımda uçuÅŸurken hikâyeyi anlamaya baÅŸladım.  Önce Suna, babası, halası ve kocası Fırat ile tanıştım. Suna’nın aldığı ilk nefes annesinin son nefesine eÅŸleniyor, babası kızını el üstünde tutuyor. Suna sonraları Fırat’a tutunuyor. Bilge bir halanın kanatları hep koruyor Suna’yı. Muskası var Suna’nın.  “…De ki ÅŸimdi yanındayım…” diye baÅŸlıyor, “…mutsuzluÄŸu daim, mutsuz edeni ömürlük etmemeni dilerim. Senin elindedir…” diye bitiyor.


      Bayramın son günü, elinde gazetesi, termosu ve ketesiyle parktaki servinin karşısına oturuyor Suna. “Salınmıyor bu defa servi. Esmiyor ya, ondan. Öyle kaskatı dikilmekte. Serviye rüzgar lazım, Suna’ya ne lazım?”
Suna’nın evin karşısındaki parkta oturup nefeslendiÄŸi günlerden birinde öÄŸrendiÄŸi bir haber canını yakıyor.
Servi baÅŸka bir yere taşınacakmış, bu arsaya da ev yapılacakmış. Mış mış da mış mış… Ä°nandık mı? Suna inansaydı biz de inanırdık ama o da inanmadı. Dina ile birlikte servi için bir mücadeleye baÅŸlayacaktı. Bunu halka nasıl anlatmalıydı? Önce inanacakları bir hikâye gerekti. Dina’nın kuzeni Ararat ve gazeteci arkadaÅŸları da bu hikâyeyi etrafa yayacaktı.  Suna’nın AÄŸrı Dağı Efsanesi baÅŸlamıştı.

 
      “Ä°nsanın gözünde fer olsun hele. Hele yola çıktığı bir ameli olsun; daÄŸları aÅŸar da yine de ‘Usandım,’ demez.”


      Rüyalarında bir ses üç güzelleri fısıldıyordu Suna’ya. Yeter, Zemzem, Bedriye… DüÅŸ de olabilir gerçek de. Biz nasıl okumak istersek öyle… Servi Nine üç güzeli baÄŸrına basmış, birlikte burada uyuyorlar. Suna hikâyesini onlara borçlu, servi köklerini Suna’ya.

 
      Metinleri katman katman açtığımızda kabukların altından masallar ve mitler çıkar. BildiÄŸimiz gibi mitsiz insan ve mitsiz kültür yoktur. Mitler bütünleÅŸme projeleridir. Mitler kültürlerin omurgası ve zihnidir… Bireyleri ve toplulukları anlamlı bütünlükler içinde tutan çerçeve ve eksen öykülerdir.* Bunu bilen kiÅŸi; Suna, Dina ve Arlin, hikâyeden güç alır. Suna hikayesi ile bir aÄŸacın ömrünü baki kılarken Arlin Çiçekçi  Servi Nine ve Üç Güzeller’i edebiyatın tescilli eserlerinin yer aldığı rafa yerleÅŸtirmiÅŸtir.

 
“Hayat anlardan ibaret derler ama yanılırlar, hayat aslında sonlardan ibarettir.” epigrafıyla açılan kitabın her bölümü ayrı bir son olarak adlandırılıyor. Çizgisel zamana meydan okuyan eser tarih, mitoloji, güncel hayat bilgileri ile okuyucuyu etkilemeyi baÅŸarıyor. Yazarın okuyucuyu sıkmayan dili, günümüzde her kuÅŸaÄŸa her yaÅŸ grubundan insana hitap ediyor. Edebiyatın büyülü dünyasında emeklemeye çalışan bir genç ya da yılların deneyimi ile kitap seçen bir yetiÅŸkin olsun, hiç fark etmez, ödülünün hakkını veren bu kitabı herkes keyifle okuyacaktır diye düÅŸünüyorum. Ömer Faruk Yıldız tarafından tasarlanan kapağı çok sevdiÄŸimi de yazımı bitirmeden dile getirmek isterim. Ä°thaki Yayınları’ndan çıkan Servi Nine ve Üç Güzeller’i okuyucu ile buluÅŸturan herkese teÅŸekkürler. 


Sevgiyle ve kitapla…


​


Not: M. Bilgin Saydam "Psikomitoloji: "Ara-da-lığın" Bir KarmaÅŸa  Olarak Ä°nÅŸası, DoÄŸu Batı Dergisi, Sayı 71

  • Instagram - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

© 2023 by HEAD OF THE CLASS.

PR / T 123.456.7890 / F 123.456.7899 / info@mysite.com

​

Hazırladığınız kitap incelemelerinizi, öykü-deneme türündeki yazılarınızı, edebiyat ve sanat odaklı dosya konularınızı romanokuyun@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.

 

Tanıtım amaçlı kitap gönderimi ve reklamlarınız için de aynı kanallardan ulaÅŸabilirsiniz.

  • Instagram
  • X
  • Facebook
  • Youtube
bottom of page